Enhetschefer går på knäna i Hudiksvall

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Vision i Hudiksvall har under fyra års tid larmat om stora arbetsmiljöproblem för enhetscheferna inom äldreomsorgen. De upplever att arbetsgivaren, Hudiksvalls kommun, inte gjort vad som krävs för att komma till rätta med problemen och kräver nu via en begäran att kommunen vidtar kraftiga åtgärder.

Huvudskyddsombud Mikael Damberg på Vision menar att de under fyra års tid haft många möten med kommunen som har vidtagit en del åtgärder, men inte gjort tillräckligt. Vision kräver nu i en begäran att kommunen inom två veckor ska komma med ett besked över rimliga åtgärder annars kommer de att göra en anmälan till Arbetsmiljöverket.

– För det första måste man göra en ordentlig översyn över hur många medarbetare som är rimligt att vara chef över. Man bör systematiskt kartlägga arbetsmiljön för enhetschefer och använda det verktyg som SKL, statens kommuner och landsting, rekommenderar. Det är det mest primära som man bör ta tag i, säger Mikael Damberg.

Kommunen håller delvis med

– Det Vision lyfter fram är mer på individnivå för att ge chefsstöd och de vill att vi ska titta på SKL:s checklista för chefer och det ska vi göra, säger t.f. enhetschef Renee Holmberg.

Hur kommer det sig att ni inte har gjort tillräckligt med åtgärder på så lång tid?

– Vision och vi har tillsammans jobbat för att förbättrat enhetschefernas arbetsmiljö. Vi har också tagit hjälp av vår företagshälsovård, förstärkt ledningen och gjort olika förändringar t.ex. arbetar de mer teambaserat så vi tar det här på största allvar, säger hon.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.