Översvämning vid ett bostadsområde vid Södra Kungsvägen i Gävle. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Enorma vattenskador på fastigheter i Gävleområdet efter nattens skyfall

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en intensiv natt för Gästrike Räddningstjänst. Det kom in 600 larm kopplat till översvämningar i Gästrikland. SOS är överbelastat av alla samtal från folk som fått översvämning i sina hus. Räddningstjänsten uppmanar folk att inte ringa 112 om det inte gäller fara för liv.

– Det är ofantligt stora skador på byggnader, både privata och kommunala, säger Johan Kallin Stropp, inre befäl på Gästrike räddningstjänst.

Den största risken för liv var bilister som kört ned under vattnet i viadukter. Under natten hade räddningstjänsten i Gävle en sex, sju stycken sådana ärenden med att rädda bilister som hamnat under vatten. Även om varningen, Viktigt Meddelande till Allmänheten, VMA, är hävd, rekommenderar räddningstjänsten ändå folk att undvika att köra bil i Gävle.

Översvämningar i Gävleborg 2021

– Jag har aldrig varit med om 130 millimeter regn på ett dygn, det var som ett vattenfall vid Strömsbrovägen, vi mötte en flytande kontainer, säger Johan Kallin Stropp, inre befäl på Gästrike räddningstjänst.

Han uppmanar folk som har fått vatten i sina hus att ringa sitt försäkringsbolag, inte larmnumret 112.

Läget är fortsatt ansträngt. Alla räddningstjänstens resurser är ut på insatser under morgonen, med fokus på Gävle, Hofors och Ockelboi. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Gävleborg 2021

Mer i ämnet