Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sista korvarna är på väg att lämna Gävle. Hör platschefen Niklas Hagberg om stämningen i fabriken efter nedläggningsbeskedet. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Epok i graven när korvfabriken stänger i Gävle: ”En chock”

Publicerad

Det blir inga fler Godingar från Gävle. Gudruns lägger ner korvfabriken på Brynäs, och blir därmed ett av flera kända varumärken som lämnar orten.

Personalen är chockad och ledsen och vill inte träffa tv när platschefen Niklas Hagberg visar in i fabriken med den stora neonskylten ”Sohlbergs” på taket.

– Det är tufft för de anställda och deras familjer, säger Niklas Hagberg.

Erik Sohlberg startade charkfabrik i Gävle 1921 och i fabriken på Brynäs har man funnits sedan 1950-talet. Det enda ägarbytet gjordes på 1980-talet när nuvarande vd:n Andreas Ögrens pappa tog över. Ett familjeföretag blev ett annat. 2015 ändrades namnet till Gudruns.

Andreas Ögren lämnade nedläggningsbeskedet till personalen i Gävle.

– Det är fruktansvärt jobbigt och tråkigt. Det är mycket känslor, jag har sprungit där som barn, säger han.

Ekonomin går inte ihop

Andreas Ögren bedyrar att man gjort allt för att rädda Gävlefabriken men med en ny anläggning färdigställd i Stockholm går inte ekonomin ihop.

– Problemet för oss är att fabriken är hundra år gammal. Vi har investerat så mycket vi har haft kraft till men nu har vi inte de ekonomiska möjligheterna som behövs, säger Andreas Ögren.

38 anställda berörs. Innan de fackliga förhandlingarna är klara är det osäkert hur många som förlorar jobben och hur många som erbjuds ny sysselsättning i Stockholmsfabriken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.