Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här ska Gävle bli lite mer danskt: ”En oslipad diamant” Foto: Markus Dahlberg/SVT

Här ska Gävle bli lite mer danskt: ”En oslipad diamant”

Publicerad

Med förhoppningen om att bli lite mer som besöksmagneten Nyhavn i Köpenhamn går nu både fastighetsägare och kommunen in med miljontals kronor för att ge magasinsområdet i Gävle ett ansiktslyft.

– Det är en oslipad diamant med massor av kulturmärkta fastigheter, säger Jennie Järverud, ordförande i Magasinsområdets ideella förening.

Har du stigit av tåget i Gävle och blickat österut har du sett platsen det handlar om. Det är magasinsområdet på Alderholmen som ska rustas och bli mer välkomnande. I dag består de flesta ytor av bilvägar, grusplaner och parkeringar.

Både kommunalrådet och fastighetsägare nämner Nyhavn i Köpenhamn som en förebild för magasinsområdet. Foto: Fredrik Hagen/TT

Diskussionerna om områdets framtid har pågått i decennier men det som har komplicerat saken är att det rör sig om flera fastighetsägare och kommunen som äger gatumarken som ska komma överens, vilket man nu gjort.

45 miljoner – arbete i tre år

14 fastighetsägare och kommunen går in med 7 respektive 35 miljoner kronor i projektet.

Omvandlingen kommer att ske etappvis under tre år, de första markarbetena beräknas komma i gång till hösten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.