Milton Karlsson i Söderhamn har en Hummerbil som A-traktor. Kolla in videon för att se vad den har för betydelse för hans sociala sammanhang. Foto: Nadya Norton/SVT

Exklusiva bilmärken ny trend bland A-traktorer – Milton i Söderhamn kör Hummer

Uppdaterad
Publicerad

Det verkar finnas en ny trend bland ungdomarna i Gävleborg som kör A-traktorer. De vill inte längre enbart ha gamla Volvos, nu gäller även Porsche och Hummer – som i länsbon Milton Karlssons fall.

Vanliga bilar kan byggas om till A-traktorer och vanligast är att Volvobilar byggs om. Men efter en regeländring förra året syns också en stor ökning av andra bilmärken som exempelvis BMW, Volkswagen och Audi, enligt Transportstyrelsen. I Sandviken finns det två Porsche-bilar. 

SVT Gävleborg har träffat 16-årige Milton Karlsson i Söderhamn som byggt om en Hummerbil.

A-traktorer

– Jag vill inte vara som alla andra. Jag vill vara lite mer udda, vilket jag känner att det blir med den här bilen, säger Milton Karlsson.

Kolla in videon ovan för att möta Miilton och se vad A-traktorn har för betydelse för sociala sammanhang.

A-traktor

En A-traktor är ett motordrivet fordon bestående av ombyggd bil, som är inrättat att dra andra fordon eller arbetsredskap och ska vara utrustat med kopplingsanordning. A-traktorn ska vara ombyggd på sådant sätt att den konstruktiva hastigheten uppgår till högst 30 km/tim och endast med stor svårighet går att öka hastigheten.

Den 15 juli 2020 avskaffades kravet om att bilens hastighet på lägsta växeln ska vara högst 10 km/tim vid två tredjedelar av ursprungsmotorns maximala varvtal.

Sedan den 20 maj 2018 omfattas A-traktorer av krav på återkommande kontrollbesiktning.

Källa: Transportstyrelsen

Populäraste bilmärkena att bygga om till a-traktor:

  1. Volvo
  2. Nissan
  3. BMW
  4. Suzuki
  5. Scania
  6. Ford
  7. Mercedes
  8. VW
  9. Audi
  10. Mazda

Källa: Transportstyrelsen 21 april 2021

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

A-traktorer

Mer i ämnet