SVT Gävleborg granskar kriminella barns kontakt med myndigheter. Vi har samlat experter i ämnet som riktar hård kritik mot det brottsförebyggande arbetet från kommunen och polisen. Foto: Arvid Jansson/SVT

Experterna: Därför misslyckas man med de kriminella barnen

Uppdaterad
Publicerad

Efter höstens våldsdåd i Gästrikland har SVT Gävleborg granskat barnen som figurerar i den kriminella miljön och deras kontakt med myndigheter. Vår granskning visar att antalet barn som anmäls till Gävle kommun för kriminalitet har fördubblats på fem år, men endast ett fåtal nås av socialtjänstens insatser. 

Flera experter riktar nu hård kritik mot det brottsförebyggande arbetet från kommunen och polisen.

Kriminolog

Amir Rostami är docent och lektor i kriminologi vid avdelningen för socialt arbete och kriminologi på Högskolan i Gävle. Han var medförfattare till en unik rapport från 2018 som kartlade tusentals personer i kriminella nätverk i Sverige.

Han menar att det saknas utvärdering i det brottsförebyggande arbetet mot unga från polis och socialtjänst.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amir Rostami är docent och lektor i kriminologi och menar att det saknas utvärdering i det brottsförebyggande arbetet mot unga från polis och socialtjänst. Foto: Arvid Jansson/SVT

Docent

Stefan Sjöberg är universitetslektor i sociologi, men har under de senaste åren framförallt fokuserat på forskning kring socialt arbete mot personer i särskilt utsatta områden.

Han är kritisk till centraliseringen av socialt arbete till innerstäder, vilket han menar skapar för stora avstånd mellan socialtjänsten och berörda personer ytterområden. Han vill att det satsas mer på fältgrupper.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stefan Sjöberg är docent i socialt arbete och vill se en större närvaro från socialtjänsten i utsatta områden. Foto: SVT/Arvid Jansson

Forskare

Lottie Wahlin är filosofie doktor i sociologi med kriminologisk inriktning. Hennes forskningsområde är främst inriktad på medling vid brott, där gärningsmän och brottsoffer träffas tillsammans med en medlare. Det ska ge brottsoffret möjlighet att bearbeta sina upplevelser och gärningspersonen ska få ökad insikt om brottets konsekvenser.

Lottie Wahlin menar samarbetet mellan socialtjänsten och polisen i det brottsförebyggande arbetet inte fungerar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lottie Wahlin är forskare i socialt arbete på Högskolan i Gävle och är kritisk till socialtjänsten och polisens samarbete. Foto: SVT/Arvid Jansson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnen i mordfallen i Gästrikland

Mer i ämnet