Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ökning av antalet elbilar i Sandviken och i länet

Uppdaterad
Publicerad

Antalet privatägda elbilar har mer än fördubblats i Sandviken sedan förra året. Det kan man utläsa av statistik som sajten Ratsit har tagit fram och som Sandvikens kommun presenterar på sin hemsida. I antal innebär det en ökning från 10 till 25 elbilar.

I landet totalt har antalet privatägda elbilar enligt ratsit.se ökat från 5 300 till nästan 11 000 och Sandviken följer alltså den trenden med en ökning på 150 procent. Om man tittar länsvis så har Gävleborgs län ökat elbilsinnehavet med 155 procent vilket är näst mest i landet. I antal fordon innebär det att det i slutet av 2019 fanns 158 privata elbilar i länet.

Förutom det privata innehavet finns också många fordon i kommunal verksamhet. Inom Sandvikens kommun finns i nuläget 18 elbilar. Dessa används dels av omsorgspersonal men även övrig personal kan hyra en elbil via kommunens bilpool.

Hemsjukvården spar tid på att inte tanka

En av de som använder elbil i Sandviken är Monica Hillberg, som jobbar i hemsjukvården.

– Den största fördelen med elbil i tjänsten är att vi inte behöver åka och tanka och att den inte ger ifrån sig avgaser. Flera fördelar är att den går tyst. Vi spar tid till annat när vi inte behöver tanka. Liten och snabb bil i stan, behändig att köra, lättkörd, säger Monica Hillberg till Sandvikens kommuns hemsida.

Men det miljövänliga alternativet har också sina baksidor.

– Vi har tidvis haft problem med laddningen vid vår arbetsplats eftersom strömförsörjningen inte har räckt till. Detta är felanmält, och vi hoppas på att det åtgärdas snart, säger Monica Hillberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.