Nu görs ytterligare en inventering av antalet vargar i landet. Skall pågå under vintern 2017/18 Foto: SVT/Arkiv

Extra inventering av vargstammen i vinter

Uppdaterad
Publicerad

I höst och vinter kommer all funnen spillning av varg att analyseras i en totalinventering i Sverige.

Inventeringen görs för att få en så korrekt bild som möjligt av totala antalet vargar i landet. Idag beräknas antalet vargar utifrån antalet funna föryngringar multiplicerat med 10 för att få fram totala antalet individer.

För att inventeringen ska kunna genomföras på ett bra sätt som möjligt behövs hjälp av allmänheten och jägare med att samla och skicka in vargspillning.  All vargspillning är av intresse i insamlingen, men även rapporter om vargspår eller synobservationer av vargar är viktiga. Inventeringen pågår fram till den 31 mars 2018.

I faktarutan nedan hittar du information om hur du gör samt telefonnummer till Gävleborgs naturbevakare.

Så här går det till:

För att konservera det DNA som finns i vargspillningarna måste dessa torkas så fort som möjligt. Därför skall funnen spillning stoppas i ett provrör med ett material som heter Silica.

Ju kortare tid från det att ni hittat spillningen till att det stoppas i röret med Silica desto större chans för bra resultat. Provrör med Silica finns att hämta på ett antal utlämningsställen spridda över länet

Om du hittar vargspillning inom Gävleborgs län så ska det rapporteras på Skandobs.se eller i mobilappen Skandobs Touch, alternativt kontakta Länsstyrelsen Gävleborgs naturbevakare via telefon.

  • Ljusdal – Hans Nordin 010-225 15 04
  • Alfta – Sone Persson 010-225 15 06
  • Färila – Hans Blomgren 010-225 15 03
  • Hudiksvall – Kenneth Bergström 070-226 11 31
  • Gävle – Göran Vesslén 010-225 14 71
  • Gävle – Jan Moberg 010-225 14 52
  • Österfärnebo – Ingvar Westman 010-225 15 54

Källa: Länsstyrelsen Gävleborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.