Gävle kommun har förhoppningar om att kunna erbjuda över 250 extratjänster till sommaren. Foto: SVT Gävleborg

Extratjänster tar fart

Uppdaterad
Publicerad

Mellan nu och halvårsskiftet vill Gävle kommun öka extratjänsterna – som ska underlätta för nyanlända att få ett vanligt jobb längre fram – till 280.

Extratjänsterna som det handlar om kan vara i två år och betalas fullt ut av staten. Tanken med satsningen är att nyanlända ska slussas in på den reguljära arbetsmarknaden. Även de som tidigare fanns i den så kallade fas tre, och som tillsammans med de nyanlända har svårast att få ett vanligt jobb, är målgrupp för extratjänsterna.

Förbehållet för en extratjänst är den inte fungerar precis som ett vanligt jobb men där ersättningen är lägre.

– Det måste vi säkerställa, att en extratjänst inte tränger undan ett vanligt jobb, säger Maria Rosén, HR-direktör i Gävle kommun.

Tjänsterna får kritik

Företagarorganisationen Svenskt Näringsliv tror inte att extratjänsterna löser de verkliga problemen:

– Den strukturella arbetslösheten. Vi vill se mer vanliga jobb och mer företagande, säger Edward Hamilton, expert på arbetsmarknadsenheten vid Svenskt Näringsliv.

Dessutom varnar organisationen för att extratjänster i praktiken kan bli vanliga jobb, bara det att kommunerna slipper betala.

Det kan finnas undanträngningseffekter, men det måste man titta närmare på, säger Edward Hamilton.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.