• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Norrköping får miljoner för extratjänster

Uppdaterad
Publicerad

Pengarna kommer från regeringen och delas ut eftersom kommunen lyckats inrätta många extratjänster. Tjänsterna ska gå till långtidsarbetslösa och nyanlända.

I Norrköping finns det nu 225 extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens senaste statistik, vilket är fler än i andra lika stora kommuner i Sverige.

För att minska arbetslösheten gjorde regeringen en satsning på så kallade extratjänster. Långtidsarbetslösa och nyanlända kunde få arbeta i kommunen – men staten betalar lönen i högst två år. Målet är att det ska finnas 20 000 extratjänster i Sverige 2020.

LÄS ÄVEN: Här är listan över vilka som får bonus – och vilka som blir utan

I början gick det trögt att skapa extratjänster i Sveriges kommuner. Regeringen införde därför en bonus i somras som de lockade kommunerna med. Nu delar Regeringen ut  500 miljoner kronor i bonus till de kommuner som har lyckats.

Har lyckats bäst i Sverige

För att få bonusen var Norrköpings kommuntvungen att inrätta 84 extratjänster -  det har nåtts med råge. Det finns 225 extratjänster i Norrköpings kommun, enligt Arbetsförmedlingens statistik från vecka 50. Därför får kommunen 5,9 miljoner kronor från staten.

– Jämfört med andra lika stora kommuner i Sverige har vi lyckats bäst med att inrätta extratjänster. Jag tror det beror på att vi har haft en strategi att sänka arbetslösheten i kommunen som alla kontor har jobbat med, säger Pernilla Thott Ljung, kontorschef på arbetsmarknads- och vuxenutbildningskontoret till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.