Foto: Anders Wiklund / TT

Gotland och Motala får bonus – Linköping blir utan

Uppdaterad
Publicerad

Gotland, Motala, Mjölby och elva andra östgötska kommuner får extrapengar från regeringen för att man lyckats inrätta många extratjänster. Extratjänsterna ska gå till långstidsarbetslösa och nyanlända. Men i Linköping missar kommunen målet.

För att minska arbetslösheten gjorde regeringen en satsning på så kallade extratjänster. Långtidsarbetslösa och nyanlända kunde få arbeta i kommunen – men staten betalar lönen i högst två år. Målet är att det ska finnas 20 000 extratjänster i Sverige 2020.

I början gick det trögt att skapa extratjänster i Sveriges kommuner. Regeringen införde därför en bonus i somras som de lockade kommunerna med. Och nu delar regeringen ut  500 miljoner kronor i bonus till de kommuner som har lyckats. Och de flesta östgötska kommunerna har nått det målet.

Skulle lösa 24 tjänster – fixade 108 stycken

Motala kommun har lyckats med stor marginal. 26 extratjänster var målet förra året. Den sista november hade Motala kommun 108 extratjänster och kommunen får därför en bonus på 1,1 miljon kronor.

LÄS ÄVEN: Norrköpings kommun får miljoner för extratjänster

Två kommuner verkar inte klara gränsen: Linköping och Ydre. Linköping har skapat 58 extratjänster, målet var 94, medan Ydre inte har skapat någon.

Gotland klarar också målet med råge. Bonusgränsen var 35 extratjänster. Den sista november hade kommunen inrättat 71 extratjänster.

Se hur de andra östgötska kommunerna hamnar i faktarutan.

Antalet extratjänster i Östergötland och på Gotland

KLARAR BONUSGRÄNSEN:

Norrköping: 225 extratjänster (målet var 84)

Motala: 109 extratjänster (målet var 26)

Finspång: 48 extratjänster (målet var 13)

Mjölby: 30 extratjänster (målet var 16)

Ödeshög: 9 extratjänster (målet var 3)

Valdemarsvik: 11 extratjänster (målet var 5)

Vadstena: 9 extratjänster (målet var 4)

Kinda: 8 extratjänster (målet var 6)

Boxholm: 7 extratjänster (målet var 3)

Söderköping: 9 extratjänster (målet var 9)

Åtvidaberg: 7 extratjänster (målet var 7)

KLARAR INTE GRÄNSEN:

Linköping: 58 extratjänster (målet var 94)

Ydre: ingen extratjänst (målet var 2)

Källa: Arbetsförmedlingens statistik från vecka 50

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.