Foto: Markus Dahlberg/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ny budget drar in extratjänster – i Ockelbo drabbas 65 personer

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas och Kristdemokraternas nya budget innebär att extratjänster tas bort från Arbetsförmedlingen. I Ockelbo kommun är det drygt 65 personer som har de här extratjänsterna, människor som annars står långt i från arbetsmarknaden.

Extratjänster är en form av bidragsjobb som Socialdemokraterna införde istället för fas 3 den senaste mandatperioden. Awet Mebratu är en av de 1 556 personer som har en anställning i form av en extratjänst i Gävleborg just nu.

– Jag jobbar i receptionen och träffar besökande som har olika frågor. Det kan handla om till exempel Försäkringskassan, Migrationsverket och andra myndigheter, säger Awet Mebratu.

Ny budget sätter stopp

Men nu säger alltså riksdagen i och med Moderaterna och Kristdemokraternas nya budget stopp. De anser att extratjänsterna inte skapar tillräckligt många reguljära anställningar.

Många behöver stöd

Enhetschefen för extratjänsterna i Ockelbo kommun är orolig för vad som ska hända för den personal som behöver stöd till arbetet.

– Det handlar inte bara om extratjänster, utan de här människorna är aktualiserade på vuxenpsykiatrin och på olika instanser av psykisk ohälsa och missbruksproblematik. Bara för att man tar bort insatsen extratjänst så tar man inte bort målgruppen. Den är kvar och lär inte bli mindre, säger Hatim Abu Rweileh, enhetschef extratjänster i Ockelbo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer