Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lotta Zetterlund, ordförande LRF Gävleborg, uppmanar lantbrukare att börja planera anpassningar för den nya vädersituationen. Foto: Arvid Jansson

Extremväder drabbar lantbrukare hårt – LRF-ordförande: ”Måste anpassa oss”

Uppdaterad
Publicerad

Det varierande extremvädret i sommar drabbar lantbrukare i Gävleborg hårt. Svår torka i juni avlöstes av rekordhög nederbörd i delar av länet i juli.

– Vi måste förbereda oss på vattenkris i framtiden, säger Lotta Zetterlund, ordförande LRF Gävleborg.

Torkan under början av sommaren skapade stor oro bland lantbrukare i länet.

När det väl började regna kom det i enorma mängder. Mellan 150 procent och 200 procent mer än normalt i Gävleborg i juli. Nederbörden i Delsbo nådde rekordnivåer med 171,2 millimeter.

– Då rinner bara vattnet av och sätter sig inte i marken. Nu är det så blött att vi inte kan åka med maskiner på åkrarna, säger Lotta Zetterlund.

”Måste planera för vattenkris”

Lotta Zetterlund uppmanar nu lantbrukare att börja planera anpassningar för den nya vädersituationen.

– Vad gör vi om det blir brist på vatten? Vi måste börja planera det redan nu.

Men diken och dammar som kan ta vara på vatten kostar mycket pengar. En stor del av lantbrukarna i länet arrenderar dessutom sin mark.

– Då krävs en bra kommunikation med markägarna och en långsiktig plan. Man vill så klart inte investera stora pengar om man inte får fortsätta bruka marken i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.