Foto: TT

Få böter men ändå bäst i landet

Publicerad

Under årets fem första månader skrevs det ut totalt 12 böter för nedskräpning i Polisregion Mitt, där Gävleborgs län ingår.

Sommarvärmen slår till och semestervilan gör att latmasken hindrar dig från att gå till papperskorgen med ditt skräp. Känner du igen dig? Det är förkastligt så klart men risken för att straffas är låg.

Organisationen Håll Sverige rent är kritiska till att polisen inte tillämpar möjligheten att bötfälla nedskräpning oftare.

– Det är tydligt att skräpboten inte fungerar. Att polisen inte använder den när någon skräpar ner gör lagen tandlös. Det blir okej att bryta mot lagen när polisen ser mellan fingrarna, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

2011 skrevs det ut 33 böter i länet, 2015 uppgick antalet till 27.

– Boten borde förvandlas till en nedskräpningsavgift som kommunerna tar hand om. Eftersom kommunerna har ansvar för och bekostar renhållningen har de starka incitament att ta ut sådana avgifter, säger Johanna Ragnartz.

Totalt har det under årets första fem månader utfärdats 34 böter för nedskräpning i hela landet. Det gör att Polisregion mitt är bäst i klassen. Polisen i Stockholm har enligt statistiken inte prioriterat nedskräpning. Där har inga böter delats ut för detta brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.