SVT Gävleborg gav sig i veckan ut på stan och kollade hur det såg ut med användningen av munskydd. I videon kan du se hur många som använde munskydd. Foto: Isabell Höjman/TT

Få Gävleborgare använder munskydd – ”Jag slarvar med det”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Gävleborg gav sig i veckan ut på stan i Gävle och Hudiksvall och kollade hur det såg ut med användningen av munskydd på bussar, i galleria och i köpcentrum. Det var en tydlig bild vi fick – länsborna följer inte rekommendationen om munskydd.

I videon kan du se hur många som använde munskydd på platserna som SVT Gävleborg var på under en timme.

Enligt rekommendationerna i Gävleborg bör munskydd användas i situationer där nära kontakt, under längre tid i inomhusmiljö, inte går att undvika. Det kan exempelvis handla om arbetsplatser där det är svårt att hålla avstånd.

Munskydd ska också användas i kollektivtrafiken. Resenärer rekommenderas att alltid använda munskydd, oavsett tid på dygnet. Rekommendationen gäller personer födda 2004 och tidigare.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet