Kaam Hovak vaktar sidlinjen i en match mellan Hofors och Skutskärs flickor 15. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Få kvinnliga fotbollsdomare i Gästrikland – nu kan trenden ha vänt

Uppdaterad
Publicerad

En söndagsförmiddag i Hofors gör sig F15-laget redo att möta Skutskär på Stålringens konstgräsplan. För ett år sedan hade mest troligt tre män dömt den här matchen, men inte nu. Två nyutbildade, kvinnliga domare, kan vara en del i ett trendbrott när de äntrar planen.

Kaam Hovak har tidigare spelat fotboll och lockades av tanken på att komma ut på planen igen. Efter en första utbildning är det dags för premiärmatch i domarrollen. Även kollegan Stina dömer sin första match.

– Man är ju lite nervös och det tycker jag är roligt. Det gäller att tänka på att man är domare och stänga av det som händer runtomkring, om det skulle vara några föräldrar som är jobbiga, som man har hört om på utbildningen, säger Kaam Hovak.

Saknas förebilder

Det har funnits knappt en handfull kvinnliga fotbollsdomare i landskapet, något Gestriklands fotbollförbund förbättra. Förbundet har tagit hjälp av Elina Kabir som är en jämställdhetscoach helt utan erfarenhet från fotbollsvärlden. Hon har analyserat varför det finns så få kvinnliga domare och nämner ett av flera skäl:

– Tjejer har inte förebilder på samma sätt som killar. Killar ser att andra killar dömer, men kvinnorna finns inte så då blir det kanske inte naturligt att tänka att ”jag ska också döma”, säger Elina Kabir.

Hoppas på individen i fokus

Via riktade kampanjer i sociala medier och med hjälp av sponsorer som har betalat utbildningskostnaderna så finns nu tio stycken nya kvinnliga domare i Gästrikland. En början på en strukturförändring hoppas Elina Kabir.

– Ju fler olika individer som kommer in i domarkåren så kommer kön och hudfärg att suddas ut och så kanske man blir mer van vid att individen är i fokus, säger hon.

På Stålringen vann till slut Skutskär med 2-0. Några hårda ord av allvarligare karaktär från läktare eller spelarbänk blev det inte för domartrion.

– Det var jätteroligt, över förväntan. Nervositeten har lagt sig och man vill bara döma mer, säger Kaam Hovak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.