Få personer i fas 3 får jobb

Publicerad

IGGESUND Få arbetssökande kommit till fas 3 i jobboch utvecklingsgarantin, får ett arbete. Det visar nu en undersökning som Arbetsförmedlingen gjort. Vi utnyttjas, säger Maria Göstasson i Iggesund.

Efter en familjetragedi som ledde till sjukskrivning är Maria Göstasson i Iggesund arbetslös sen tre år tillbaka. Hon har kämpat med att hitta ett arbete och befinner sig just nu i fas 3 i Arbetsförmedlingens jobb- och utvecklingsgaranti.

Fas 3 innebär att den arbetssökande ska göra praktik på en arbetsplats. Maria Göstasson har redan avverkat några praktikplatser, och hon är upprörd över systemet.

– Det utnyttjas av företag och människor mår inte bra av det här, säger hon.

Maria Göstasson är övertygad om att praktikplatserna utnyttjas av arbetsgivare och hade hellre sett att pengarna som företagen får för att ta emot praktikanter används på ett bättre sätt.

– De 5 000 kronor som arbetsgivare får för att ta emot en praktikant borde investeras i utbildningar som faktiskt leder någonstans för människor. Praktikplatserna är bara en förvaringsplats som ser bra ut i statistiken, säger Maria Göstasson.

Idag har Maria Göstasson ett extrajobb i en matvarubutik i Iggesund, där hon arbetar varje måndag. Och är det någonting hon uppskattar, så är det att ha ett jobb att gå till.

– För mig är det underbart att ha ett jobb att gå till, men trots att jag jobbar extra så får jag gå på socialbidrag för att klara existensminimum. Men jag vill jobba, jag måste jobba och jag mår bra av att jobba, säger Maria Göstasson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer