Det är ett ärende på gång om brott mot MBL, säger Camilla Hedberg på Kommunal i Bollnäs som larmar efter att kommunen inte samverkat med facket innan de införde autoschema för omsorgspersonalen. Foto: Agneta Brolin/SVT

Facket anmäler Bollnäs autoscheman – brott mot medbestämmandelagen

Publicerad

Fackförbundet kommunal förbereder ett ärende om brott mot MBL, medbestämmandelagen, efter att Bollnäs kommun beslutat att införa en så kallad schemarobot för personalen inom omsorgen.

– Man har tagit beslutet utan att samverka med facket, säger Camilla Hedberg, sektionsföreträdare för Kommunal i Bollnäs.

I februari fick facket information om att kommunen ville testa en så kallas schemarobot, autoschema, för att lägga digitala scheman för personalen i omsorgen.

– En grupp skulle testa och sedan skulle det utvärderas. Men någon utvärdering har inte gjorts och nu har kommunen beslutat att införa autoschema. Utan att informera oss, säger Camilla Hedberg.

Tvist i oktober

– Det är ett ärende på gång, en tvist om brott i MBL, som kommer att ske nu i oktober, säger Camilla Hedberg.

I klippet berättar Camilla Hedberg varför Kommunal larmar om de nya digitala sättet att lägga schema.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.