Hemtjänstpersonalen i Bollnäs protesterar mot kommunens nya digitala schemaläggning, autoschema. Foto: SVT

Hemtjänstpersonal i Bollnäs protesterar mot autoschema: ”Överkörda totalt”

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna växer efter att Bollnäs kommun börjat införa autoschema, digital schemaläggning, för personalen i äldreomsorgen.

– Det påverkar oss negativt och ger oro och stress. Vi har ingen chans att påverka på det sätt vi har idag, säger Ann-Catrin Engberg som arbetar i hemtjänsten.

Digital schemaläggning ska vara införd i hela äldre- och handikappomsorgen våren 2022. Syftet är att effektivisera schemaläggning för att få mer resurser för verksamheterna.

Utkallade på lediga dagar

Men personalen har inte fått vara med och tycka till om den nya schemaläggningen. Nu växer oron över hur det ska påverka både arbetstider och privatliv.

– Vi ska både ringa och be om pass för att fylla schemat och samtidigt kan vi bli utkallade på lediga dagar, säger Marcus Löf Hällström som arbetar i hemtjänsten, och fortsätter:

– Jag är trött på att vår verksamhet ska ses som en belastning och nu är det dags att allihopa säger ifrån.

Mer information

Anna-Stina Fors Sjödin, socialchef i Bollnäs kommun, säger så här:

– Vi får ta till oss när vi lyssnat på oron att trots att vi tycker att vi informerat har vi inte gjort det i den utsträckning som behövs.

Hör hemtjänstpersonalen om oron och socialchefens svar i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.