Skärfläcka är en sorts fågel som häckade i området där Anna-Carin Nordin klev upp. Magnus Hellström, chef på Ottenby fågelstation, är kritisk till att hon gjorde det. Foto: SVT, P-G Bentz

Fågelexperten: ”Det är en väldigt störningskänslig fauna”

Uppdaterad
Publicerad

Anna-Carin Nordin från Nordanstig simmade i somras 300 kilometer vattenrutten runt Öland. Det tog henne 18 dagar att simma och hon klev under simningen upp på ett fågelskyddsområde. Detta är något som man på Ottenby fågelstation är kritisk till. 

Anledningen är bland annat att det på platsen finns kolonier med hotade fågelarter. 

– Det är en väldigt störningskänslig fauna och det här skedde under häckningstiden dessutom, säger Magnus Hellström, chef vid Ottenby Fågelstation.

Döms till böter

Anna-Carin Nordin har dömts till 2000 kronor i böter för intrång på fågelskyddsområdet. Man får inte landstiga där, även om man göra det själv utan att ha med sig någon utrustning eller lämnar någonting kvar. 

– Det är den mänskliga närvaron som stör helt enkelt. Har man otur så kan ett sådant besök förstöra häckningssäsongen för en hel koloni helt enkelt, säger Magnus Hellström. 

Hör Magnus Hellström berätta mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.