Fågelexplosion orsakade elavbrott i Bollnäs

Uppdaterad
Publicerad

En fågel flög in i en elledning och exploderade i Bollnäs kommun strax innan klockan sju på onsdagsmorgonen. Kort därefter gick strömmen i 369 hushåll i samma område.

Händelsen kom in som ett larm om explosion utomhus efter att en person hört en smäll och sedan sett rök stiga mot himlen. Räddningstjänst skickades till platsen och kunde konstatera att en liten yta i området brinner.

– Det ska vara en fågel som flugit in i en elledning. Det vart en explosion och rökbildning, säger Anders Lindgren, larm- och ledningsbefäl på räddningstjänsten Hälsingland.

Kort efter smällen gick strömmen i 369 hushåll i området.

– Ska jag spåna så skulle jag sätta ihop dem två, men det är en gissning från min sida. Men elbolagets jour är på väg ut för att rätta till det där, säger han.

Vid 7:35 bekräftar elbolaget att strömavbrottet orsakats av fåglar som flugit in i elledningen och elen ska nu vara tillbaka i hushållen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.