Falsk neurolog fick sparken – efter två månader: ”Vi ska givetvis jobba med frågan och ta det på allvar”, säger Roger O Nilsson, divisionschef, Region Gävleborg. Foto: SVT

Falsk neurolog fick sparken – efter två månader

Uppdaterad
Publicerad

En läkare som saknade kompetens har arbetat två månader på neurologen på Gävle sjukhus. Efter upprepade misstag fick han sparken i förra veckan.

Personalen och kollegorna på neurologen märkte ganska kvickt hur den 47-årige mannen saknade nödvändiga kunskaper inom sin påstådda specialitet, neurologi. Han kallar sig själv för specialistläkare på sin yrkessida på internet och hävdar att han har en specialistutbildning i ett land utanför EU. Men socialstyrelsen har inte godkänt honom som specialist.

– Det är givetvis allvarligt, och vi ska givetvis jobba med frågan och ta det på allvar, säger Roger O Nilsson, divisionschef, Region Gävleborg.

– Därför är jag glad att mina medarbetare reagerade omedelbart när de kände att det var något som inte stämde.

Vem är det som bär ansvaret?

– Just i det här fallet har vi ett ansvar. Även om bolaget som vi köper tjänsten av har sagt att de ska leverera en specialist inom det här området, så har vi ett ansvar att kontrollera det.

Kan det finnas fler läkare som saknar rätt kompetens inom regionen?

– Det är inget som jag kan svara på nu, jag tror precis som i det här fallet att man upptäcker det efterhand.

Hur kommer ni agera mot hyrföretaget?

– Vi kommer sätta oss i samtal med företaget. Historiskt har de levererat bra läkare. Men vi tar med oss det här som ett fall som inte har fungerat. Sen får vi fortsätta utifrån det.

SVT Nyheterna Gävleborg har varit i kontakt med flera patienter på neurologen och samtliga uttrycker sin oro över vad som skett. Men situtationen är känslig så ingen vill träda fram i tv.

Vet patienterna om att de fått behandling av en läkare som inte är behörig?

– Du, det har jag ingen kännedom om, jag vet faktiskt inte det. Däremot har vi kollat så att ingen patient kommit tilll skada eller på annat sätt farit illa. Vi har gått igenom alla patienter han har haft samröre med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer