Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Bentzer har svårare att nå fram till barn och unga i dag jämfört med tidigare. ”Vi kommer längre ifrån varandra”, menar han. Foto: Arvid Jansson/SVT

Fältassistenten i Gävle larmar: Utbredd tystnadskultur bland barn

Uppdaterad
Publicerad

Han är fältassistent sedan tolv år och har räddat flera unga i Gävle från de kriminella gängen. Men i dag är det betydligt svårare. Tystnadskulturen är märkbar på gatan, menar Jonas Bentzer.

– Man vågar fan inte säga som det är, för då händer något.

Vi träffas i Sätra. Stadsdelen i Gävle som så sent som i början av november drabbades av en dödsskjutning.

Där sitter tre tonåringar häktade misstänkta för mord. Den yngsta personen är 15 år. Det är ett av tre mord i Gästrikland sedan slutet av oktober.

Barnen i mordfallen i Gästrikland

– Kopplat till det som hänt så tänker jag att det finns ungdomar som inte väljer att vara utomhus för att man känner sig rädd eller är otrygg, säger Jonas Bentzer, fältassistent på socialtjänsten i Gävle.

”Vi kommer längre ifrån varandra”

Han är Gävles mest rutinerade fältassistent. I tolv år har han jobbat med uppsökande verksamhet – han träffar barn och unga och vill hjälpa dem.

Men med åren har något förändrats – och försvårat arbetet för Jonas Bentzer. En tystnadskultur finns bland ungdomarna.

– Vi kommer längre ifrån varandra, jag som myndighet och de som medborgare. De tänker: De där kan man inte lita på, de kan man inte prata med. De sätter dit oss, de golar bara, säger Jonas Bentzer.

I videon: Hör mer om tystnadskulturen bland barn och unga – som försvårar för fältassistenterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnen i mordfallen i Gästrikland

Mer i ämnet