• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Centrala delarna av Vellinge i Vellinge kommun, Skåne län. Det brinner i en större industrifastighet i centrala Vellinge. Rökutvecklingen är kraftig och rör sig i riktning mot Asklunda och Eskilstorp. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Bara månader innan mordet i Sätra så flyttade den häktade 17-åringens familj till Skåne – för att bryta sonens dåliga umgänge. Foto: Roger Nordin/SVT Grafik

Familjen flyttade 70 mil från Gävle – ville bryta 17-åringens dåliga umgänge

Uppdaterad
Publicerad

En av de som sitter misstänkta för mordet på en 24-årig känd gängkriminell i Sätra, är en 17-åring. Bara månader tidigare flyttade familjen ifrån Gävle till Skåne för att bryta sonens dåliga umgänge.

SVT Nyheter Gävleborg granskar barn i kriminella miljöer och har under flera veckors tid pratat med ett stort antal personer med insyn i Gästriklands kriminella värld, personer i de häktade tonåringarnas närhet och med myndigheterna som jobbar mot de kriminella gängens rekrytering av barn.

Nu kan vi berätta att den mordmisstänkte 17-åringen för bara några månader sedan flyttade från Gävle tillsammans med sin familj till Skåne – flytten var ett steg i att bryta hans dåliga umgänge.

Flera orosanmälningar

17-åringen har sedan tidigare fått ett strafföreläggande för ringa narkotikabrott och åtalats för stöld, men friats.

Det finns flera orosanmälningar kring honom. Bland annat misstänktes han ha dödshotat en klasskamrat, men då inleddes ingen utredning. 

När han däremot under 2021 misstänktes ha trakasserat tre tjejer och uppvisat ett socialt nedbrytande beteende så inleddes en utredning, enligt dokument som SVT tagit del av. I samband med utredningen framkom det oro även från polisens sida.

Familjen ville bryta sonens dåliga umgänge

Familjen flyttade till Skåne under sommaren 2022. Under höstlovet så ville 17-åringen åka upp och hälsa på vännerna i Gävle – vilket han också gjorde.

Då skedde mordet i Sätra, lördagen den 5 november.

Han och två andra tonåringar, 15 och 16 år gamla, sitter nu häktade på sannolika skäl misstänkta för mordet.

SVT Gävleborg har sökt vårdnadshavare till alla tre pojkar. Ingen vill medverka i en intervju.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De tre mordmisstänkta tonåringarna är samtliga kända av polisen sedan tidigare. I videon får du se en övervakningsfilm från en tidigare utredning där 16-åringen är inblandad. Foto: Texturefabrik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnen i mordfallen i Gästrikland

Mer i ämnet