Sofie Engman, Emmas syster och Maria Schols, Emmas mamma, är oroliga för Emma som fortfarande vårdas på sjukhus. Samtidigt hyllar de hennes hjälteinsats. Foto: SVT/Annelie Ledin

Emma kämpar för sitt liv – familjen efter Edsbybranden: ”Hon lämnar inte sina barn”

Uppdaterad
Publicerad

Emma Schols är en hjälte. Det är både räddningsledare och familjen eniga om. För tre veckor sedan sprang hon gång på gång in i familjens brinnande hus, trots svåra smärtor, för att rädda alla sina barn.
– De säger att man kan gå genom elden för sina barn, hon har bevisat att hon verkligen gjort det, säger Sofie Engman, Emmas syster.

Det var för tre veckor sedan som tragedin slog till i Edsbyn. När Emma Schols precis vaknat så upptäckte hon att det brann på nedervåningen. Förloppet var snabbt, men hon lyckades mot alla odds rädda alla sina sex barn ut ur huset. Själv skadades hon svårt och hon vårdas fortfarande på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Hon har brännskador över hela kroppen, men de inre organen har klarat sig och hon klarade ansiktet, säger Maria Schols, Emmas mamma, till SVT Gävleborg.

Det kommer att ta tid för henne att läka då ny hud måste laboratorieodlas. Det kan ta upp mot ett år innan hon får komma hem igen, förutsatt att inte huden stöts bort och att allt går som det ska.

Övertygade om att hon klarar sig

Under tiden bor alla sex barnen hos mormor och moster i Alfta. Vardagen blir sig inte lik för någon i familjen. Oron är stor, men alla är övertygade om att hon kommer att klara sig.

– Hon är en krigare, det hon har gjort för sina barn bevisar det och hon kommer inte att släppa dem igen. Hon kommer att komma tillbaka, säger Sofie Engman.

Tiden efter branden har varit jobbig och de får många frågor, från media och från människor de träffar ute. Vilket är en av anledningarna till att de nu berättar, så att folk som engagerat sig och funderar får veta hur det är med Emma.

– Går man på affären kommer folk fram och frågar och jag tycker det är jobbigt, jag får hjälp av folk att handla så att jag ska slippa, säger Maria Schols.

Många vill hjälpa till

Familjen är tacksamma för all hjälp de fått. Det har samlats in över 400 000 kronor till familjen via kyrkan, från människor från hela landet och även från privatpersoner i Norge och Danmark. Teatergruppen Småstadsliv arrangerar hockeymatch den 2 februari till förmån för familjen, med ett kändislag  som spelar mot Alftas nystartade damhockeylag Night Hawks.

– Det är helt fantastiskt att så många vill hjälpa till, även de som inte ens känner oss eller Emma, säger Sofie Engman.

Hoppade från balkongen

Det var oklart i början hur själva branden och räddningen gått till. Enligt räddningstjänsten hade äldsta dottern rest stegen som räddade familjen. Men det var den nioåriga dottern som hoppade från balkongen och sprang till grannen och bad dem larma.

Samtidigt hjälptes Emma och hennes äldste son åt att kila loss stegen som lutade från balkongen upp mot taket och hissade ner den till marken.

Emma fick gå in flera gånger för att få ut alla barn, något som imponerat räddningsledare.

– Hon är en hjälte. Hon måste ha fått någon slags adrenalinkick. Hade hon kunnat hade hon räddat hunden också. Det är så hon är, hon har alltid varit den som hjälpt alla, säger Maria Schols.

Brandutredningen pågår fortfarande och det är ännu oklart vad som orsakat branden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Villabranden i Edsbyn

Mer i ämnet