Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med hem till Mohammed och Sumeia och hör hur det känns att inte kunna köpa kläder till barnen. Foto: Gustaf Wallinder/SVT

Familjen i Bollnäs var nära att vräkas – grannar samlade in 19 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Mohammed Mohsen och hans familj i Bollnäs kämpade med svag ekonomi i flera år. Vid ett tillfälle kunde de inte betala hyran – och riskerade att vräkas från sitt hem. Då fick Mohammed hjälp av en vän.

I nio år gick Mohammed och hans fru Sumeia Jamal arbetslösa. Det var en ständig kamp att få vardagsekonomin att gå ihop. Ibland har de räddats av en lokal handlare i Bollnäs – Mohammed och Sumeia fick handla matvaror på krita.

– Han skrev upp vad jag var skyldig och i slutet av månaden betalade jag lite till honom, han hjälpte mig faktiskt, säger Mohammed Mohsen, som i dag arbetar som busschaufför.

Ekonomisk utsatthet i Bollnäs

Tog lån för att överleva

Arbetslösheten ledde till att familjen tvingades ta lån för att ha råd med allt – skulder som de än i dag har kvar.

Känner du att du hade kunnat gjort något annorlunda för att få ett jobb snabbare?

– Jag vet inte, kanske valt att jobba inom hemtjänsten i stället. Men det var busschaufför jag ville bli, säger Mohammed.

Kunde inte betala hyran

Vid ett tillfälle hade inte familjen pengar till att betala hyran. Mohammed berättade om sin situation för en granne och vän.

– Min vän säger: Stanna, vi ska fixa det, berättar Mohammed.

Mohammeds vän tog ett varv i bostadsområdet och knackade på hos grannar och bekanta – vännen skramlade ihop 19 000 kronor. Pengar som gjorde att Mohammed och hans familj slapp vräkas.

”Folk är till för folk”

Mohammed är inte ensam om att ha räddats av vänner när den ekonomiska krisen slagit till. I moskén i Bollnäs får vi berättat för oss att det är vanligt att människor hjälper varandra.

– Det här sker via vängrupper i större utsträckning. Kanske säger jag till en vän: ”Låt oss hjälpa den personen, han har det svårt och behöver hjälp”, säger imamen Mohamad Baaj.

Mohamad berättar att moskén aldrig lånar ut pengar – men att människorna alltid finns där för varandra.

– Några kan hjälpa en person som inte kan betala en räkning, då får han betala tillbaka senare. Folk är till för folk, som man säger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk utsatthet i Bollnäs

Mer i ämnet