Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Gärdet, träffa människorna och hör var inkomstgränsen för fattigdom går. Foto: Amanda Alvarsson, Niklas Gedda/ SVT

Stadsdelen Gärdet i Bollnäs är Norrlands fattigaste stadsdel

Publicerad

Stadsdelen Gärdet i Bollnäs är Norrlands fattigaste område. Den ekonomiska utsattheten har det senaste decenniet ökat med tio procentenheter. En utveckling som SVT Nyheter Gävleborg fördjupat sig i – genom att följa invånare på Gärdet.

Statistik visar att människorna på Gärdet i Bollnäs är de mest ekonomiskt utsatta i hela Norrland.

Varannan person är fattig

Utvecklingen i stadsdelen är bekymmersam och har gått åt helt fel håll sedan 2011. Fattigdomen breder ut sig och har ökat med tio procentenheter – i dag lever nästan varannan person på Gärdet med svår ekonomi. Det är långt över snittet i Gävleborgs län där knappt två av tio personer lever i ekonomisk utsatthet.

Ekonomisk utsatthet i Bollnäs

Arbetslösheten skapar fattigdom

På Gärdet är arbetslösheten hög – det är kärnan av problemet, menar många som vi pratar med. En av dem är Abdullahi Cadaani (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Det som kan ta oss ur det är att människor ska få ett jobb och få en inkomst som de kan leva på, säger han.

Kommunalrådets krav: Ta ansvar över ditt liv

Bollnäs kommun är socioekonomisk eftersatt – det betyder att människorna här i stor utsträckning har låg utbildningsnivå och kämpar för att få ett arbete.

För att lösa det problemet får kommunen miljoner extra av staten – varje år. Dessutom lyfter kommunen sina egna satsningar som ska få människor i arbete. Men Abdullahi Cadaani (S) tror inte att samhället kan lösa alla problem.

– Man kan inte förvänta sig att man ska få hjälp och stöd i alla lägen, någonstans måste invånare ta sitt ansvar – och där och då ska vi hjälpa till. Individens ansvar är oerhört viktigt i det här också, varje människa har ett eget ansvar över sitt liv, säger han.

Här är de fattigaste stadsdelarna

• Gamlegården i Kristianstad, Herrgården norr i Malmö och Tjärna ängar i Borlänge toppar listan SVT tagit fram över de områden i Sverige där människor är mest ekonomiskt utsatta.

• I Norrland är Gärdet i Bollnäs den fattigaste stadsdelen – bortsett från studentområdet Porsön-Porsögården i Luleå. Bostadsområden där människor lever på studiemedel är inte jämförbara med ekonomiskt eftersatta områden till följd av hög arbetslöshet.

• På samma plats som Gärdet ligger även Växjös universitetsområde, Sorgenfri norr i Malmö, Bergsjön nordvästra och Hjällbo västra i Göteborg samt studentområdet Ålidhem norra i Umeå.

Källa: SCB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk utsatthet i Bollnäs

Mer i ämnet