Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när Bo lagar mat och hör om hans billiga meny i klippet. Foto: Gustaf Wallinder/ SVT

Bo, 83, lever på burkskinka och gröt – har inte råd med färdtjänst

Uppdaterad
Publicerad

Nobelpristagaren och konstnären Bo Tapper bor i Norrlands fattigaste stadsdel – Gärdet i Bollnäs. Pensionen täcker hyra, mat och hemtjänst, men en gammal skuld gör att han knappt har råd att söka vård.

– Jag skulle vilja kosta på mig jag också någon gång ibland, säger han.

Majoriteten ensamhushåll

Bo Tapper har tidigare i livet varit soldat i Kongo. År 1988 fick han ta del av Alfred Nobels fredspris, som det året delades ut till FN:s fredsbevarande styrkor. Han har även jobbat som konstlärare och i 20 år bodde han på Filippinerna där han träffade sin före detta fru. Numera bor han ensam på Gärdet.

Ekonomisk utsatthet i Bollnäs

Men det är han inte ensam om. En stor majoritet på Gärdet lever ensamma och de flesta av dem är svenska män som gått i pension. Det är dyrare att bo själv – du betalar hyra, el, försäkring och mat helt på egen hand.

Bo märker av det, pensionen täcker endast det nödvändigaste.

– Det blir ett par hundra kronor över varje månad, säger Bo Tapper.

”Trodde bilen var betald”

Utöver att Bo bor ensam har han även en 35 år gammal skuld. Det är ett billån som togs på 80-talet – och på grund av arbetet i Afrika visste han inte om att skulden fanns:

– Jag trodde den var betald redan. Men det var den inte och den har växt otroligt med höga räntor jag inte har en aning om.

Har inte råd att söka vård

För några år sedan drabbades han av en stroke. Vänstra sidan av kroppen är fortfarande påverkad. När Bo ska ta sig igenom lägenheten i rullstolen går det långsamt, han drar sig framåt med ena foten samtidigt som den förlamade vänsterarmen vilar mot armstödet.

Bos strama ekonomi gör att han inte har råd att åka färdtjänst till Arbrås vårdcentral om han skulle behöva det. Bos fysiska besvär gör att han ibland behöver söka vård hos en läkare, men enligt Bo har den vårdcentral i Bollnäs som ligger närmast honom möjlighet att ta emot honom en dag i veckan.

– Det hade blivit dyrt. Arbrå ligger ganska långt bort. Om det kostar 200 kronor innebär det att det försvinner 200 av det jag har kvar efter Kronofogdeinförseln, berättar han.

I stället söker Bo vård vid Bollnäs sjukhus som ligger två kilometer ifrån hans hem – han tar sig dit i sin permobil.

så många bor ensamma på gärdet:

• Totalt antal hushåll på Gärdet oavsett form år 2022: 1 327 stycken.

• Antal ensamhushåll utan barn har minskat sedan år 2011 (865 st) men utgör fortfarande en hög andel av hushållen på Gärdet år 2022 (801 st).  

• Antalet sammanboende med barn har ökat från 102 familjer år 2011 till 153 stycken år 2022. 

• Antalet sammanboende utan barn har minskat sedan år 2011, från 163 till 155 år 2022. 

• Antalet ensamstående med barn har också ökat. Från 81 familjer år 2011 till 131 år 2022.  

• Antalet övriga hushåll uppgår till 82 stycken år 2011 och har sedan dess ökat till 87 år 2022. 

Källa: SCB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk utsatthet i Bollnäs

Mer i ämnet