Hör berättelsen bakom ödehuset i Djupsjöberg Foto: Lari Honkanen/SVT

Familjetragedi bakom ödehus i Djupsjöberg

Uppdaterad
Publicerad

Det påkostade husbygget var en kärleksförklaring. Men ödet ville annorlunda och efter ett tragiskt dödsfall lämnades huset halvklart. Nio år senare kom nästa tragiska olycka. Huset har sedan stått halvklart i över hundra år. 

– Det börjar med att hemmansägaren Svante Svensson blir enormt kär i Matilda Wester, säger Robert Fors, hälsingehistoriker bosatt i Los.

Det unga paret bodde i skogsbyn Djupsjöberg i gränstrakterna mellan Hälsingland, Härjedalen och Dalarna. De fick en dotter och Svante började bygga ett ståtligt trähus i två våningar med vind och källare. Men när Matilda skulle föda andra dottern förblödde hon vid trappan utanför huset. Barnet klarade sig.

Full av sorg lämnade mannen huset stående halvklart. Nio år senare omkom Svante i sviterna av en arbetsolycka. De två döttrarna hamnade på fosterhem. Mer än hundra år senare står huset fortfarande halvklart i skogen. Nuvarande ägare har inga planer för huset.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.