De två åtalade i barnbarnsligan får fängelse för sina brott- Foto: TT/Lise Åserud

Fängelse för barnbarnsligan

Uppdaterad
Publicerad

Två män som lurat många äldre finsktalande kvinnor på pengar och värdesaker döms till fängelse. Men åklagaren hade hoppats på längre straff för gärningsmännen som döms på 22 av 35 åtalspunkter.

Den 25-årige huvudmannen från Hallstahammar döms till 3 års fängelse för bland annat grovt bedrägeri och grov stöld. 32-åringen, som är från Södertälje, döms till 1 år och 9 månaders fängelse för bland annat grovt bedrägeri och grov stöld.

Männen fälldes inte av tingsrätten på alla åtalspunkter, utan rätten valde att fria i 13 fall.

Barnbarnsligan

Det här är betydligare mildare domar än åklagaren Christer Sammens hade yrkat på. Han ville att 25-åringen skulle dömas till fem års fängelse och 32-åringen till 3 års fängelse.

Stoppades i Ockelbo

Det var i januari som polisen stoppade en misstänkt bil i Ockelbo. I bilen fanns två män och en mängd smycken och annat stöldgods som kunde kopplas till olika åldringsbrott. Det var så den senaste versionen av barnbarnsligan rullades upp.

Männen, som är bördiga från Finland, åtalades för totalt 35 åldringsbrott. Männen har åkt runt och systematiskt valt ut äldre finsktalande kvinnor. Man har dels lurat av dem deras bankkort, ibland har man även varit in i bostäderna och stulit smycken. När man kommit över bankkortet har man tömt kontot, både genom att ta ut kontanter och handla med kortet.

”Ovanligt cyniska”

– Det här är ovanligt cyniska och systematiska brott mot äldre människor. Därför ska det vara långa fängelsestraff för den här sortens brott, sa åklagare Christer Sammens i samband med rättegången. 

25-åringen förnekar att han är huvudmannen. Försvaret har drivit linjen att 25-åringen har blivit utnyttjad av andra personer att göra uttagen i utbyte mot narkotika och pengar. 

– Min klient har bara varit ett verktyg, sa advokat Max Ahlgren i samband med rättegången.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnbarnsligan

Mer i ämnet