Fängelse för dödshot mot Gefle Dagblads chefredaktör

Uppdaterad
Publicerad

Två månaders fängelse blev domen för den 31-årige man som dödshotade Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg.

Gefle Dagblad granskade i en serie artiklar förra året moskén i Gävle. De kunde bland annat visa uppgifter på att församlingsledningen spred en extrem tolkning av islam. I samband med detta bomhotades tidningsredaktionen vid ett par tillfällen. Men en släkting till imamen i församlingen framförde via samtal med polisen något som uppfattades som ett dödshot mot chefredaktören Anna Gullberg.

Enligt anmälan ska mannen ha sagt så här i samtal med polisen:

”Om det händer mina systrar något så kommer jag att döda eller ta bort Anna Gullberg och det kommer jag att stå för. Då kan ni komma och hämta mig sedan.”

I dag kom alltså domen för hotet, två månaders fängelse.

– Jag är glad att det blev det här domslutet i dag, säger Anna Gullberg. Jag tror att det är många journalister som följer det här och befinner sig i en situation där hot och hat blivit en del av vardagen. För dem tror jag att det är bra att se att det blivit en fällande dom.

31-åringens advokat är kortfattad i sina svar och vill inte kommentera kopplingen mellan hans klients uttalande och Gefle Dagblads granskning av moskén.

– Min klient och jag är helt ense om att tingsrätten gjort en felaktig bedömning, säger Thomas Öberg som är 31-åringens försvarsadvokat.

Varför då?

– Det material som finns ger inte gällande för ett fällande dom som vi anser det.

Kommer ni att överklaga domen?

– Ja det kommer vi, min klient är förvånad över domen.

Hur har den här tiden varit Anna Gullberg?

– Det har varit en pressande tid både för mig personligen och redaktionen. Det har ju snart gått ett år innan vi kom fram till en dom. Det känns bra att vi kan sätta en punkt nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer