Foto: Roger Nilsson / SVT

Hot mot chefredaktör – rättegång i dag

Uppdaterad
Publicerad

Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg hotades i samband med tidningens granskning av Gävle Moské. En släkting till imamen i Gävlemoskén står åtalad. I dag hålls rättegången i fallet.

Gefle Dagblad granskade i en serie artiklar förra året moskén i Gävle. De kunde bland annat visa uppgifter på att församlingsledningen spred en extrem tolkning av islam. I samband med detta bomhotades tidningsredaktionen vid ett par tillfällen. Men en släkting till imamen i församlingen framförde via samtal med polisen något som uppfattades som ett dödshot mot chefredaktören Anna Gullberg.

Enligt anmälan ska mannen ha sagt så här i samtal med polisen:

”Om det händer mina systrar något så kommer jag att döda eller ta bort Anna Gullberg och det kommer jag att stå för. Då kan ni komma och hämta mig sedan.”

Mannen står därför åtalad för olaga hot. I september 2016 skulle en rättegång ha hållits men då den misstänkte mannen inte dök upp till förhandlingarna då vilket tvingade rätten att skjuta upp rättegången till den 30 januari 2017.

Förhör med den åtalade mannen

Under rättegångsdagen har mannen fått ge sin bild av det inträffade.

– Jag har familjemedlemmar som har fått sina bilar sönderslagna, som har fått hakkors på sin dörr. Det är klart att jag är arg. Men jag har inte hotat. Jag är väldigt besviken på att polisen har gjort det här till ett hot, säger han, enligt Gefle Dagblad.

Även Anna Gullberg har hörts i tingsrätten.

– Det var en fredag i slutet av februari förra året som jag fick ett telefonsamtal. Det var från polisen, han sa att det hade framförts ett hot mot mig personligen, och att hotet skulle ha framförts av (den misstänkte). Det är ju en person som jag känner till, säger Anna Gullberg, enligt Gefle Dagblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.