Fängelsedomar i Bandidosmålet

Uppdaterad
Publicerad

Två- och treåriga fängelsedomar blev straffet för de tre Bandidosmännens attacker mot gäster och personal på de båda restaurangerna i Gävle och Sandviken.

Alla tre Bandidosmedlemmar som åtalats för attackerna mot flera gäster och personal på två restauranger i Gävle och Sandviken döms till fängelse.

Men även om tingsrätten i stort sett godkänner åklagarens version av händelseförloppet så gör tingsrätten en mildare bedömning av handlingarna än åklagaren.

Synnerligen grov misshandel

Ett av misshandelsfallen menade åklagaren rörde sig om ett regelrätt mordförsök, alternativt synnerligen grov misshandel, men tingsrätten menar att även om knivhugget mot offrets bål varit uppsåtligt så finns det inga andra bevis som talar för att det verkligen rörde sig om ett mordförsök och dömer istället för grov misshandel.

Alla fall av misshandel och olaga hot sammantagna gjorde att åklagaren ansåg att männen hade tjänat ihop till fängelsestraff på 7-8 år, men tingsrätten dömer två av Bandidosmännen till 2 års fängelse och den tredje till 3 års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.