De tre männen döms till två respektive två år och fyra månader, samt ett år och två månader fängelse för bland annat människorov. Foto: TT, SVT

Fängelsestraff för tre män efter kidnappning i Sandviken

Uppdaterad
Publicerad

Hot och misshandel efter påstådda obetalda skulder – det är bakgrunden till den kidnappning som ägde rum i Sandviken tidigare i våras. Tre män har suttit häktade sedan dess och under torsdagen föll domen i Gävle Tingsrätt.

En man i 35-års åldern döms till två års fängelse för människorov vid Gävle tingsrätt. Brottet ska ha begåtts i slutet av mars och klassas som ett mindre grovt brott. En annan man i 25-års åldern döms till  14 månader fängelse för medhjälp till människorov.

En tredje man i 30-års åldern har gjort sig skyldig till flera brott som har koppling till samma händelse; människorov, olaga hot, skadegörelse och tillgrepp av fortskaffningsmedel. Straffet når upp till  två år och fyra månaders fängelse.

Skulle driva in skuld

Alla tre män har suttit frihetsberövade sedan i slutet av mars. Enligt domen skulle de dömda männen driva in en skuld. Männen ska flera gånger ha hotat målsägande för att få pengar, dykt upp vid dennes hem och hört av sig via telefon och sms. Den kidnappade mannen blev också misshandlad när han blev bortförd mot sin vilja i en bil.

De dömda männen ska betala över 100 000 kronor i skadestånd till målsägande. Alla tre nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.