Mannen ska ha dödats i Bagdad, men förvaltningsrätten godkänner inte det irakiska dödsintyget. Foto: TT/SVT (kollage)

Får inte dödförklara exmake som ska ha skjutits i Bagdad

Publicerad

Fallet gäller en kvinna från Bollnäs som vill dödförklara sin före detta make, som enligt uppgifter från Irak skall ha skjutits till döds i utkanten av Bagdad i mitten av juli 2016.

För att stödja den uppgiften har Bollnäskvinnan bifogat vissa handlingar, bland annat en arabisk handling utfärdad i Irak och en översättning på engelska av denna, benämnd ”Death Certificate”.

Lågt bevisvärde

Skatteverket har flera gånger beslutat att avslå ansökan om dödförklaring av den aktuelle mannen, senast 3 augusti 2018. Som skäl för beslutet angavs bland annat att handlingen från Irak har lågt bevisvärde och inte kan ligga till grund för registrering i folkbokföringsdatabasen.

Förvaltningsrätten avgör

Skatteverkets beslut i frågan överklagades av Bollnäskvinnan och nu har avgörandet kommit från förvaltningsrätten i Falun, som helt går på Skatteverkets linje och avslår överklagan.

Mannen kommer därmed inte att dödförklaras enligt de önskemål som den tidigare hustrun har.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer