Nu blir det skyddsjakt på de vitkindade gässen på Gävle golfklubbs anläggning i Gävle. Foto: Johan Nilsson, TT

Golfklubben får fortsätta att jaga gäss på golfbanan

Uppdaterad
Publicerad

Gävle golfklubb har fått tillstånd att fortsätta att jaga de de vitkindade gäss som finns på klubbens anläggning i Gävle.

Klubben hade begärt att få skjuta 30 gäss, men får bara tillstånd för 10 stycken.

Golfklubben har tidigare under våren och sommaren haft tillstånd att skjuta gäss, och mellan mars och juni så sköts 25 gäss på golfbanan. Men klubben hävdar nu att det inte har löst hela problemet utan har ansökt om att få skjuta ytterligare 30 djur.

Men länssyrelsen ger alltså bara tillstånd att ta bort 10 stycken djur, och tillståndet räcker nu fram till den 30 september.

Stora problem för golfare och personal

Gävle golfklubb anser att de vitkindade gässen skapar sanitär olägenhet då deras avföring fastnar på golfares och anställdas skor, golfredskap och maskiner som används på anläggningen.

Avföringen fastnar även på golfbollarna som torkas av antingen med trasa eller med händerna.

Under torra väderförhållanden rör maskinerna dessutom upp damm i luften från gässens avföring som gäster och anställda får på kroppen men även andas in. Detta anses som en arbetsmiljöfråga hävdar Gävle golfklubb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.