Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på besök till fårägaren Lotta Wallberg Bruun utanför Ljusdal – och hör mer om satsningen på att öka kunskapen om fårskötsel. Foto: SVT

Fårkurs ska ge kunskap och öka antalet fårägare i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

För att öka kunskapen om fårskötsel genomför länsstyrelsen i Gävleborgs län en kurs. SVT Gävleborg följde med när det var dags för kursdeltagarna att besöka en av länets mer rutinerade fårägare i Onsäng utanför Ljusdal.

Lite överraskade blev nog fåren och lammen på gården utanför Ljusdal när närmare 20 förväntansfulla kursdeltagare plötsligt dök upp.

– En del av deltagarna har får sedan tidigare, några funderar på att skaffa, någon hjälper kompisen med sina får och några bara blev med får, säger Sara Danvind som är projektledare på länsstyrelsen.

Viktigt med kunskap

Fårkursen pågår från september i år till maj nästa år. Just den här träffen var det dags för kursledaren Titti Strömne och deltagarna att besöka fårägaren Lotta Wallberg Bruun som också är ordförande i Gävleborgs fåravelsförening.

– Kunskap är bra för djurvälfärden. Att man lär sig ta hand om sina får innan man skaffar fler, säger Lotta Wallberg Bruun som tillsammans med sin man drivit gården i Onsäng sedan 2005.

Flyttat från Stockholm till Bergsjö

– Jag har ganska stort så det finns möjlighet. Jag måste bara lära mig själv först, säger Anna Welander som är en av kursdeltagrna. Hon har nyligen flyttat från Stockholm till Bergsjö och kan i framtiden tänka sig att utöka antalet får från sina nuvarande åtta.

Och Sara Danvind hoppas kursen ska bidra till ökat antal får i länet:

– Vi måste hålla våra landskap öppna och det är viktigt för den biologiska mångfalden.

I klippet följer vi med när kursdeltagarna besöker gården utanför Ljusdal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.