Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Kaarme, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Gävleborg, säger att det kan vara en vaccineffekt man ser. Färre äldre än tidigare covidvårdas på sjukhusen. Foto: SVT/TT

Färre covidsjuka äldre vårdas på sjukhus – regionen ser vaccineffekt

Uppdaterad
Publicerad

Trots ett försämrat coronaläge i regionen så har antalet äldre som är i behov av slutenvård minskat sedan slutet av förra året. Andelen över 80 år har halverats sedan december och Region Gävleborg tror att det kan vara effekten av vaccinet man ser. 

Antalet inneliggande patienter med covid-19 har ökat rejält den senaste tiden och i måndags gick Region Gävleborg upp i förstärkningsläge. Från att ha haft cirka 30 inneliggande patienter i slutet av förra veckan så hade man under onsdagsmorgonen 50 inneliggande patienter på regionens sjukhus. Dock har andelen av dessa som tillhör den äldsta åldersgruppen, alltså personer 80 år eller äldre, minskat sedan slutet av förra året. 

– Det är en större andel yngre, alltså 50 och 60-åringar som ligger nu, än ännu äldre patienter, säger Johan Kaarme, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Vaccinet påverkar troligtvis

Minskningen av antalet äldre tror man kan bero på att en allt större del av den äldsta och mest utsatta delen av befolkningen har fått eller börjat få vaccin. 

– Det gör ju att det är en större andel yngre och ovaccinerade som insjuknar och behöver slutenvård. I takt med att vaccinationerna löper på och det här håller i sig så kommer vi förhoppningsvis se samma sak i de yngre ålderskategorierna, säger Johan Kaarme.

Under onsdagsmorgonen hade totalt  22 379 personer i Gävleborg testats positivt för covid-19 sedan pandemin startade. Även 495 personer i Gävleborg har avlidit.

Hör hälso- och sjukvårdsdirektören berätta mer i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet