Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Gävleborg beslutade under måndagen att man återigen går upp i förstärkningsläge. Detta efter en snabb ökning av antalet coronafall. Foto: SVT,TT

Region Gävleborg: ”Vi är i en tredje pandemivåg nu”

Uppdaterad
Publicerad

Region Gävleborg höjer återigen beredskapsnivån från stabsläge till förstärkningsläge. Anledningen är att antalet patienter med covid-19 har ökat kraftigt under helgen.

– Vi är i en tredje pandemivåg nu, säger Johan Kaarme, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Antalet patienter som vårdas för covid-19 på regionens sjukhus var under måndagen 54 stycken varav 9 på IVA. Det kan jämföras med strax över 30 patienter inlagda innan helgen.

– Belastningen är mycket hög på intensivvården och i helgen flyttades två patienter till andra regioner, säger Johan Kaarme.

Beror på den brittiska mutationen

Eftersom trycket på sjukvården nu ökar i snabb takt så kommer fler platser för covidvård i Gävle och Hudiksvall att öppnas upp under veckan. Samtidigt har andelen äldre som behöver slutenvård minskat. 

– Det är sannolikt så att vaccinationerna har hjälpt de äldre, men än mer bekymmersamt att smittspridningen är så stor i de andra åldersgrupperna att så många behöver vård, säger Johan Kaarme. 

Anledningen till den snabba ökningen beror enligt Region Gävleborg troligtvis på den ökande förekomsten av andelen brittiska mutationer i länet. Den brittiska coronamutationen utgör nu cirka 57 % av alla positiva fall i egenprovtagningen. Därför menar hälso- och sjukvårdsdirektören att Gävleborg nu är inne i en tredje pandemivåg.

1. Stabsläge Innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

2. Förstärkningsläge Innebär att en särskild sjukvårdsledning vidtar åtgärder för förstärkning av vissa viktiga funktioner.

3. Katastrofläge Innebär att en särskild sjukvårdsledning vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.

Källa: Region Gävleborg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet