Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Det tror Sandvikenborna ligger bakom den minskade inflyttningen. Foto: SVT

Färre människor flyttar till Sandviken

Uppdaterad
Publicerad

Fler människor valde att lämna Sandviken än att flytta dit. Något som innebär det största tappet på tio år för kommunen. Det visar Statistiska centralbyråns (SCB) senaste studie över flyttmönster i Sverige.

Enligt SCB:s statistik hade Sandviken ett så kallat negativt flyttningsöverskott under 2023. Fler människor flyttade från kommunen än dit. Det är det största negativa flyttningsöverskottet på tio år.

Sandvikens tapp förra året gör att de placerar sig på topplistan över de kommuner i Sverige som har större utflyttning än inflyttning.

Flyttströmmar

– Det är naturligtvis tråkigt att det ser ut så och vi måste analysera siffrorna för att se varför. Men troligtvis handlar det om möjligheten till jobb, säger Peter Kärnström (S), kommunalråd i Sandvikens kommun.

Delade meningar våldsutvecklingen

Under de senaste två åren har Sandviken drabbats av ett antal uppmärksammade våldsdåd. Men att det skulle vara det som påverkat statistiken tror inte Peter Kärnström.

– Vi har sett ett jämnt flöde ur Sandviken, så jag tror inte att det har påverkat, säger han.

Jonny Bratberg (M) är opositionsråd i Sandvikens kommun.

– Det tror jag absolut att kan ha en inverkan. Det är ju också någonting som är väldigt dåligt för Sanvikens kommun som varumärke.

IN- OCH UTFLYTTNING TILL SANDVIKEN

Enligt SCB:s senaste statistik hade Sandviken ett positivt flyttnetto mellan 2014 och 2017. Därefter följde några år av mindre dramatiska flyttströmmar. Fram tills förra året.

Sammantaget flyttade 1535 personer till Sandviken under 2023, samtidigt som 1872 flyttade därifrån. Vilket innebär ett flyttnetto på minus 337 personer.

Antalet människor som lämnar kommunen ligger på ungefär samma nivåer som året innan. Den stora förändringen beror istället på att färre personer väljer att flytta dit. Mellan 2022 och 2023 gick minskade inflyttningen från 1813 till 1535.

Källa: SCB Befolkningsstatistik från den 22 februari 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyttströmmar

Mer i ämnet