Foto: SVT

Fartfyllt på isen i Årsunda

Publicerad

Nu har årets upplaga av Speed Weekend i Årsunda dragit igång.

Under två dagar kommer Storsjön vara arena för fartfyllda världsrekordförsök på is.

– Vi ska åka flygande kilometer med så hög snitthastighet som möjligt med skjuts på en 1000 kubiks motorcykel, säger Torbjörn Orell, en av de tävlande.

Vad är målet?

– Sätta ett världsrekord är tanken, säger hans medpassagerare Annelie Hagen. 

Raket, vespa och sågklinga tävlar

Under helgen kommer runt 150 team från bland annat Sverige, USA, och Polen vara på plats i Årsunda för att försöka slå hastighetssrekord på is med hjälp av olika slags fortskaffningsmedel. Förutom motorcyklar och en sågklinga kommer bland annat en väteperoxidraket och en vespa försöka sätta fartrekord.

”Vi vill leverera en snabb is”

I år är det fjärde gången Speed Weekend i Årsunda hålls och enligt arrangörerna har man stora förhoppningar inför årets upplaga.

– Vi vill leverera en fantastiskt snabb is som man kan sätta världsrekord på. Förhoppningsvis kommer några åka över 400 kilometer i timmen, säger arrangören Glenn Ocklund.

”Nu är vi toktaggade”

Vad tycker du om att man anordnar något sådant här?

– Skitbra. Det här är det bästa de har gjort. Du ser ju vilket väder det är och hur mycket folk som har kommit hit. Det är helt otroligt, säger Rickard Lindström som tävlar med världens snabbaste sågklinga.

– Det här är ju årets höjdpunkt, säger Torbjörn Orell.

– Nu är vi laddade och taggade, fyller Annelie Hagen i.

– Ja lagom med fjärilar och toktaggad. Fulla spjäll och inga mjäll. Nu gäller det, avslutar Torbjörn Orell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.