Fastighetsbolag får skatteböter – Gävlepolitiker skötte bokföring

Publicerad

Gävlepolitikern Sergio Manzanares (S) är ledamot i Gävles kommunrevision, men han är också kassör i en förening i Hudiksvall som äger en hyresfastighet. Nu kräver Skatteverket fastighetsbolaget på över 300 000 kronor eftersom för lite skatt betalats. Bland annat har bildäck köpts, trots att ingen bil finns i verksamheten.

Fastigheten ägs av en ideell förening och drivs genom ett aktiebolag. Den socialdemokratiske Gävlepolitikern Sergio Manzanares (S) är kassör i föreningen och har även skött delar av bokföringen i fastighetsbolaget där han också är styrelsemedlem. Nu har bolaget granskats av Skatteverket.

Myndigheten har upptäckt oriktiga inkomstuppgifter och felaktigt bokförd moms vilket gör att för lite skatt har betalats. Under 2016 handlar det om sammanlagt 230 000 kronor. Skatteverket beslutar även att bolaget ska betala skatteböter på 80 000 kronor.

– Det här bolaget drivs helt ideellt och då har det blivit fel. Det är inte bara jag som har bokfört, säger Sergio Manzanares (S).

– Men du är kassör i föreningen och har drivit bolag tidigare?

– Ja, men jag är kassör i ideella föreningen som äger bolaget men det betyder inte att man har ekonomiansvar för bolaget.

Vill avveckla bolaget

Bolaget har även köpt bildäck, trots att ingen bil finns i verksamheten, samt en skyddsväst från en mc-butik. Hör honom om det i klippet ovan, och om hur hans förtroende som ledamot i Gävles kommunrevision påverkas.

Enligt Sergio Manzanares (S) vill föreningen nu avveckla bolaget och åter äga fastigheten via föreningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Paret Manzanares

Mer i ämnet