Facket rasar mot kommunens utredning av Manzanares (S): ”Det är katastrof”

Publicerad

Gävle kommun vill inte längre svara på frågor om jävsutredningen kring Socialdemokraten och kommunale tjänstemannen Sergio Manzanares trots att man uttalade sig offentligt tidigare i år. Facket kallar det för en katastrof.

Sergio Manzanares har arbetat med kultur- och föreningsstöd på Gävle kommun. I början av året inledde arbetsgivaren en utredning mot honom. Man misstänkte jäv i samband med att bidrag betalats ut till en förening där Manzanares fru har en ledande roll.

SVT har fått uppgifter om att utredningen är klar, men kommunen vägrar nu att svara på frågor. Trots att utredningen har pågått i flera månader hävdar kommunen att det inte finns någon skriftlig rapport att ta del av. Samma svar får Sergio Manzanares fackliga företrädare, däremot har de fått till svar att misstankarna är nedlagda.

– Man skulle ha tittat på det här först innan man började hänga ut vår medlem i media, det är en ren katastrof. Folk tror att han är största ”tjyven”, sen visar det sig att det inte stämmer, säger Sten Öberg, ordförande för Vision Gävle.

Får arbeta kvar

Kommunen hävdar att det är ett personalärende och därför uttalar man sig inte, men till facket är alltså beskedet att inga oegentligheter har upptäckts.

– Jag kommer inte att säga något, det är vår policy när det gäller personalärenden, säger Sofia Nohrstedt, kulturchef vid Gävle kommun.

Sergio Manzanares är även anmäld till Ekobrottsmyndigheten, men det gäller hans privata ekonomi och är en annan utredning.

– Lösningen just nu är att han har fått en annan tjänst för man ville motverka att det över huvud taget ska finnas några misstankar om jäv i framtiden så därför har man erbjudit Sergio en annan tjänst, säger Sten Öberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Paret Manzanares

Mer i ämnet