• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör bussmekaniken Sven Axelsson berätta mer om varför bussarna inte startar. Foto: SVT

Felaktigt bränsle orsaken till busskaoset i Gävle och Sandviken

Uppdaterad
Publicerad

Ett produktionsfel i den biogas som bussarna i Gävle och Sandviken kör på är den troliga orsaken till busskaoset på onsdagsmorgonen. Det enligt Sven Axelsson, som är bussmekaniker i Gävle.

Sedan 2020 går bussarna i Gävle och Sandviken på biogas som tillverkas av det kommunala Ekogas producerar från matavfall och reningsverk. Gasen produceras i Forsbacka och vid Duvbackens reningsverk.

– Det här kan ta flera dagar att få ordning på, säger bussmekanikern Sven Axelsson.

Oklart när problemet är löst

Vid 9-tiden uppger Vy buss som att de hittat vad felet beror på.

– Det beror på bränslet i bussarna. Vi har köpt biogas från en extern part som har låga halter av metan. Så just nu så måste vi tömma bussarna och fylla på med nytt bränsle med högre halt metan för att bussarna ska kunna starta, säger Gustav Jansson, affärschef på Vy buss i Gävle.

Hur lång tid kan det ta, innan bussarna fungerar som vanligt igen?

– Det är svårt att säga, vi har ingen prognos på det just nu, säger Gustav Jansson.

Texten uppdateras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.