Rester av natriumhypoklorit som var kvar i en dunk misstogs för saltsyra, på grund av felmärkning. En liten mängd hypoklorit pumpades över till saltsyrakärlet, vilket bildade en kemisk reaktion. Foto: Lari Honkanen

Felmärkt dunk orsak till klorgasolyckan

Publicerad

Det var en felmärkt dunk som orsakade klorgaseutsläppet i Delsbo badhus den 4 april, visar kommunens utredning av olyckan, rapporterar HT.

Det var i början av april som ett klorgasutsläpp inträffade i simhallen i Delsbo och 26 personer fick föras till sjukhus.

Kommunens utredning visar nu att utsläppet ska ha orsakat av att saltsyra kom i kontakt med natriumhypoklorit på grund av en felmärkt dunk, på så sätt bildades klorgas.

Klorgasolyckan i Delsbo

Enligt uppgifter till SVT hade badhuset inget klorgaslarm installerat utan den hade funnits omonterad i en kartong i minst ett år framtill olyckan i april.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Här installeras larmet – dagarna efter klorgasläckan. Foto: Lari Honkanen/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klorgasolyckan i Delsbo

Mer i ämnet