Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Här installeras larmet – dagarna efter klorgasläckan. Foto: Lari Honkanen/SVT

Delsbo simhall saknade klorgaslarm vid olyckan – installeras idag

Uppdaterad
Publicerad

Först idag, måndag, installeras klorgaslarmet på simhallen i Delsbo. Detta trots att larmanordningen ska ha legat i sin förpackning på en hylla på simhallen i mer än ett år.

Enligt uppgifter till SVT har klorgaslarmet funnits omonterad i en kartong på en hylla på Delsbo simhall under minst ett år. Men det är först nu efter torsdagens klorgasolycka där 26 personer fick föras till sjukhus, som Hudiksvalls kommun bett entreprenören att montera upp det.

SVT har idag sökt ansvariga på Hudiksvalls kommun för en kommentar, men utan resultat. I fredags sa kommunens stabschef vid krissituationer till SVT att man hade gjort en kartläggning av klorgaslarmen och konstaterat att det fanns i Delsbo och Iggesund, men inte i Hudiksvall. Den uppgiften stämde inte.

Klorgasolyckan i Delsbo

Kommunen: Inget krav på klorgaslarm

Under måndagseftermiddagen skrev Hudiksvalls kommun i ett pressmeddelande att läckan orsakades av att saltsyra kom i kontakt med natriumhypoklorit. Då Delsbo simhall är en äldre anläggning hanteras kemikalier manuellt.

I pressmeddelandet nämns även att larmet var levererat till simhallen men att det inte installerats. De skriver även att det inte finns något krav på klorgaslarm men att det är en rekommendation.

”Kommer att tjuta när det är klart”

Klorgaslarmet består av olika komponenter. Bland annat två klorgasdetektorer som ser ut som handmikrofoner, som hänger några decimeter från golvet. En detektor ska finnas i maskinrummet och en i kemikalierummet där klor och saltsyra förvaras. En varningssiren har installerats vid bassängen, så att de som vistas i vattnet ska höra varningssignalen.

– Det kommer att tjuta ordentligt när vi provtestar larmet, säger den montör som jobbar med att sätta upp klorgaslarmet.

I klippet ovan: Se när klorgaslarmet installeras på simhallen i Delsbo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klorgasolyckan i Delsbo

Mer i ämnet