Fem personer i gävleborg har smittats av en mutterad variant av coronaviruet från Storbritannien. Foto: TT Nyhetsbyrån

Fem fall av brittisk virusvariant konstaterade i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Fem fall av den brittiska varianten av muterat coronavirus har konstaterats i Gävleborg. Två av fallen upptäcktes efter en resa till Storbritannien. De övriga tre personerna ska ha smittats av utländska besökare. 

I samtliga konstaterade fall har proverna skickats vidare för fördjupad analys. Alla fem personer som blivit smittade i Gävleborg ska dock må bra och smittspårning pågår. 

– Vi fortsätter arbetet med smittspårning och uppmanar inresande från Storbritannien eller Sydafrika att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För alla gäller det att även i fortsättningen bidra till att hindra all smittspridning genom att följa rekommendationer som bland annat att stanna hemma vid symtom, undvika trängsel och tvätta händerna, säger Shah Jalal, smittskyddsläkare i Region Gävleborg.

Coronaviruset i Gävleborg

Stanna hemma i minst sju dagar

Tidigare har även ett fall av den sydafrikanska virusvarianten ha upptäckts i Gävleborg. Både den varianten och varianten från Storbritannien misstänks vara mer smittsamma än det vanliga coronaviruset, men inget tyder på att de muterade virusen skulle ge en svårare sjukdom. 

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla inresande som har vistats i Storbritannien eller Sydafrika att stanna hemma i minst sju dagar, samt undvika kontakt med andra och testa sig snarast efter ankomst. Även övriga i hushållet rekommenderas stanna hemma i väntan på provsvar. 

Inreseförbud från Storbritannien – detta gäller

Den 14 januari ändrade Regeringen i inreseförbudet till Sverige från Strobritannien.

Som huvudregel gäller ett inreseförbud från landet. Men det finns nu ett undantag så att barn som reser i syfte att träffa en förälder som bor i Sverige, samt den person som ledsagar barnet, kan resa in i lnadet.

Det reviderade inreseförbudet gäller till och med den 31 januari.

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet