Samantha har vuxit upp i ett hem där folkmusiken hade en stor plats och det blev en självklarhet att hon skulle spela fiol. Foto: Cissi Eriksson Granér/SVT

Feministisk folkmusikduo släpper album

Publicerad

Folkmusiken och dess tradition har genom århundranden till största del varit nedskrivna av män, trots att den härstammade från kvinnorna på fädbovallarna. Det menar folkmusikern Samantha Olanders som tillsammans med Sara Parkman nu släpper sitt album Matriarkerna.

– Det var ju kvinnorna som bodde på fäbodarna om somrarna som komponerade och improviserade vallåtsmusik. Den har i sin tur påverkat den vi idag kallar svensk folkmusik jättemycket. Hade det inte varit för de här tanterna i början så hade inte den svenska folkmusiken låtit som den har gjort, säger Samantha Olanders.

Förebilder med på albumet

Skivan som kom till för att de ville tacka de kvinnor som funnits innan och banat vägen för dem. Den innehåller deras egenskrivna musik, men de har också valt att ha med några av deras kvinnliga förebilder.

– Det kändes så fint att vi har fått så många låtar och berättelser från dem innan oss. De är personer som vi ser upp till som faktiskt har verkat och synts i det offentliga. Att få vara med dem och musicera känns fint och vi vill hylla dem, säger hon.

TV: Se och hör Samantha spela ur albumet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.