Fick okänd persons utredning

Uppdaterad
Publicerad

HUDIKSVALL Socialtjänsten i Hudiksvall har skickat en persons utredning till fel person. Händelsen har polisanmälts och anmälts till socialstyrelsen som ser mycket allvarligt på händelsen

Det var med chock Örjan Wahlberg Eriksson öppnade kuvertet från socialtjänsten. Tillsammans med hans handlingar fanns en annan för honom helt okänd persons ekonomiska utredning, allt i samma kuvert.

– Jag funderade länge vad jag skulle göra, men sen tog jag ett beslut att anmäla det till socialstyrelsen, göra en polisanmälan, och ta kontakt med socialtjänsten i Hudiksvall, säger Örjan Wahlberg Eriksson.

Kvinnan som fick sin utredning i Örjans handlingar vill inte ställa upp i en intervju, men säger att det inte känns bra att andra har haft tillgång till hennes personliga uppgifter. Örjan Wahlberg Eriksson som är rädd att samma sak skulle kunna hända honom har anmält händelsen till Socialstyrelsen, där ser man mycket allvarligt på händelsen.

– Jag förstår att socialstyrelsen tycker det här är allvarligt och vi hoppas att det inte ska hända igen, säger Annica Westerberg, tf förvaltningschef vid socialtjänsten till Gävledala.

Enligt Westberg är det troligtvis en olyckshändelse som ligger bakom händelsen.

– Det är den mänskliga faktorn tror vi, vi är många som jobbar här och det är mycket papper i omlopp. Vi var också extra mycket folk här i somras, säger hon.

Bättre skrivare ska öka säkerheten

På socialtjänsten i Hudiksvall har man efter det inträffade tittat på vilka svaga länkar som finns i arbetet och bland annat kommit fram till att det behövs en ny skrivare på kontoret.

– Vi har en gemensam skrivare för flera handläggare nu, nu har vi beställt en ny skrivare där man måste koda fram sina personliga handlingar. Så varje handläggare måste knappa in en kod innan handlingarna kommer ut. Det ska säkerställa att handlingar kommer till del handläggare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.