Naeef Almezels trivs i byn Älgnäs. Foto: SVT

Fick sitt drömjobb efter flykten

Publicerad

Naeef Almezels liv har präglats av ond bråd död. Han förlorade sin syster med familj under flykten från krigets Syrien där hans sju hästar bombades till döds. Men nu ser han ljuset igen – på en hästgård i södra Hälsingland.

– Jag var mycket ledsen för att ha förlorat hästarna, men när jag kom till Älgnäs och såg sju hästar. Fantastiskt! säger Naeef Almezel.

29-åriga Naeef Almezels familj hade sju araber på sin gård i Syrien, men när Assadregimen bombade stället, dog de sju hästarna. Människor dödades också, men alla i Naeefs familj överlevde den gången.

Efter att ha flytt kriget blir Naeef inneboende hos Barbro Schönning i Älgnäs. Barbro jobbar ideellt med att hjälpa flyktingar, och sa ja till att ha en asylsökande som inneboende. Villkoret var att personen gillade djur, eftersom Barbro har två shäferhundar.

Hästgård i närheten

Inte långt från Barbro bor Astid Norlin. Hon bor ensam med sju hästar efter att hennes man gått bort. Men trots allt har hon behållit hästarna på gården.

– Framförallt tyckte alla andra att jag skulle ta bort dem. Och det hade jag jättesvårt för. Men nu är jag ju glad att jag inte gjorde det. Och det känns så ofattbart att han kommer hit , och jag har hästarna kvar. Det är ju för bra för att vara sant egentligen, konstaterar Astrid.  

På gården finns flera pensionerade varmblodstravare och två haflingerhästar. Några har inte blivit ridna på länge och Naeef tränar dem att bli ridna. Astrid har flera barnbarn och de rider och pysslar med hästarna tillsammans med Naeef.

–  Han har väckt upp alla här. Det händer något med hästarna hela tiden, så det är bara positivt, konstaterar Astrid.

”Alla människor i Älgnäs är som min familj”

Naeffs syster med familj drunknade utanför Grekland under flykten. Och resten av hans familj bor i andra länder än Sverige. Så människorna han lärt kännna i Älgnäs har kommit att betyda mycket för honom.

– Alla människor i Älgnäs är som min familj, och jag är mycket glad för det säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mest läst i Gävleborg 2016

Mer i ämnet